24. marraskuuta 2011

SWEET VAASA

Emäntä ei usein kahviloissa aikaa vietä, vaikka se välillä olisi mukavaakin. Syykin on selvä; kahviloiden gluteeniton tarjonta ei mieltä ylennä. Emännälle lähin kahvilatarjonta löytyy Vaasasta ja ainakin torin ympärillä olevien kahviloiden gluteeniton tarjonta sisältää pakastettua sementtimöykkyä hillonokareella eli kuivaa, pakastettua gluteenitonta pullaa tai gluteenitonta toastia, joka paistetaan samassa grillissä kuin tavalliset leivät ja myyjättären mukaan siinä on vain vähän gluteenia.

Kahvilassa käyminen on jo itsessään pieni pettymys, kun aina täytyy tyytyä siihen yhteen tuotteeseen, kun seurueen muut jäsenet voivat valita huomattavasti laajemmasta valikoimasta. Voi myös käydä niin, että kahvilaan tilatut gluteenittomat leivonnaiset on jo myyty siltä päivältä ja varminta onkin iloita kalliista teekupposesta hyvässä seurassa. Muutaman kahvilavierailun jälkeen tarjonta on maisteltu ja surkeaksi todettu ja kotikahvilan tuotteet ovat huomattavasti maukkaampia ja tarjonta vaihtelevampaa.

Olikin mukava huomata, että Palosaarelle on avattu kahvila, joka tarjoaa myös gluteenittomia tuotteita ja jo kerran testattuani voin kehaista, että myös maistuivat. Sweet Vaasa tarjoaa tervetullutta vaihtelua kahvilaelämään myös keliaakikoille. Lauantain kaffitteluhetkessä maistui hyvin rocky road –suklaapala kun maukkaan näköinen viimeinen Pavlova-kakku katosi jonkun toisen masuun.

IN ENGLISH:

Gluten free cafe scene at least here in western Finland sucks! The cafes around the market place in Vaasa, my closest town for cafes, usually have concrete blobs with a bit of jam (buns) in their selection and one cafe has warm toasts that have been prepared in the same grill as the regular toasts and according to the waitress they only contain little gluten.

I don’t like going to cafes because the visit is usually a disappointment. While all the others in my party can choose from a large selection, I have to be happy with whatever they may have if they have anything gluten free and to avoid a disappointment it’s better to look forward to a cup of lukewarm tea. Very quickly you know the selection of all the local cafes and get way better tea and way better cakes and bakes at home.

Therefore I was delighted to notice that a new cafe has opened in Vaasa and they have more that one gluten free item in their selection. My first visit to Sweet Vaasa was sweet although somebody managed to get the last piece of pavlova just before me but the rocky road fudge was just as good.  


18. marraskuuta 2011

HUONO PÄIVÄ / A BAD DAY



En kerro mitä söin, mutta kuten naamasta näkyy ja suuunpielistä huomaat, on oloni tukala ja ottaa päähän. Tuo Emäntäkin vain tunkee naamaansa liian lähelle ja sähisin oikein kunnolla. Jos kissanpojalla on karvatukko suunpielessä, ei se kyllä kuulu muille!

IN ENGLISH:

I am not telling what I ate but as you can see from my face and from my mouth I am not a happy cat today. The Mistress tried to stick her face too close to me and I hissed so badly she left me alone at once. If a cat has some cat hair in his mouth it is his business!

5. marraskuuta 2011

REMEMBER, REMEMBER THE 5TH OF NOVEMBER...


This is something that should be remembered; the flowers are still in bloom on 5th of November. Very unusual in Finland at this time of the year.

IN FINNISH:

Keväällä hankitut kukat kukkivat vielä marraskuussa. Viime vuonna varmaaankin teimme lumitöitä tähän aikaan vuodesta...

PYHÄINPÄIVÄN KAKKU


Tämä kakku sopii hyvin Pyhäinpäivään. Se vain oli niin hyvää, että se on jo syöty eli leivo itse niin näet miltä kakku oikeasti näyttää. Käytin Semperin Mix-jauhoja gluteenittomaan kakkuun.

Maustettu toffee-omenakakku

200g taateleita pilkottuna
2dl maitoa
250g pehmeää margariinia tai voita
280g jauhoja
200g tummaa sokeria
1½tl leivinjauhetta
4 munaa
1 rkl piparkakkumaustetta tai kanelia
2 tl vanilijasokeria
2-3 omenaa
vähän sitruunamehua
kinuskikastiketta

uuni 175-180C
vuoka 20 x 30 cm
paistoaika 45-50 min 

1. Laita pilkotut taatelit ja maito kattilaan ja keitä hetken aikaa kunnes taatelit pehmenevät. Soseuta seos ja anna jäähtyä 15 min.

2. Lisää kulhoon voi, jauhot, leivinjauhe, sokeri, munat, mausteet ja vanilijasokeri.

3. Viipaloi omenat ohuiksi siivuiksi ja lisää sitruunamehu viipaleiden päälle.

4. Sekoita nopeasti kakun ainekset vatkaimella, muista lisätä taateli-maitosose.

5. Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Asettele taikinan päälle omenaviipaleet.

6. Paista kakku ohjeen mukaan ja anna sen ensin vähän jäähtyä vuoassa ennen irrottamista. Leikkaa kakku neliöiksi ja tarjoa kinuskikastikkeen kanssa.