21. tammikuuta 2011

PITSAPERJANTAI / PIZZA FRIDAY


Tein pitsaa perjantain kunniaksi vanhasta tutusta pullataikinasta. Yritin tehdä calzonen, mutta se ei oikein sujunut. Täytteet tulivat ulos. Tämä resepti kuitenkin toimii hyvin myös pitsataikinassa. Kokeile vaikka!

GLUTEENITONTA PITSAA

2½ dl maitoa
1 pussi kuivahiivaa
1½ tl psylliumkuorijauhetta
1 muna
3/4 tl suolaa
75 margariinia
6½-7½ dl gluteenitonta jauhoa


Lämmitä maito ja sekoita siihen psylliumjauhe. Anna turvota hetken.
Lisää muna, suola, margariini sulatettuna ja osa jauhoista sekä kuivahiiva. Vatkaa taikinaa kunnolla.
Lisää loput jauhot ja sekoita taikinaa kunnolla. Saat taikinasta yhden pellillisen pitsaa tai useamman pienen pitsan.

Taputtele taikina levyksi leivinpaperille. Lisää tomaattimurskaa ja juustoraastetta sekä valitsemiasi täytteitä.

Kohota taikinaa. Paista 250 asteessa noin 10 minuuttia. Lisää pitsan päälle rucolaa ja nautiskele...


IN ENGLISH:


I made some pizza since it is Friday and therefore a day of celebration. I used the same old bun recipe  without sugar. I tried to make a calzone but that didn't work. So I made one disastrous galzone and four or five regular pizzas. This recipe works well for pizzas. Give it a try!




Gluten free pizza


2½ dl milk
1 sachet of dried yeast (my sachet had 11g of yeast)
1½ tsp psylliumpowder
1 egg
3/4 tsp salt
75 g butter or margarine
6½-7½ dl gluten free flour


Warm the milk and add the psyllium. Let the mixture rest for a little while.
 Add an egg, salt, melted margarine and half of the flour as well as the dried yeast. Mix the dough well and then add the rest of the flour and mix again well.


Spread the dough on a baking tray. The pizza will be like deep pan pizza so if you want thin crust make your pizzas very thin. You will get a tray of pizza from the dough or several individual smaller pizzas. Add some crushed tomatoes and mozzarella cheese as well as the toppings of your choice.
Bake in 250 centigrade for 10 minutes. Add some rocket on top and enjoy!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti