6. lokakuuta 2010

GLUTEENITONTA LEIVONTAA / GLUTEN-FREE BAKING

Gluteeniton leipominen on huippu-urheilua. Joudut unohtamaan kaikki leivontataidot, jotka luulit joskus hankkineesi ja aloittamaan alusta. Taikina on tahmea, epämääräinen möykky kulhon pohjalla ja lusikoituasi taikinan vaikka sitten muffinssivuokiin voit vain toivoa parasta ja lykätä tuotoksesi uuniin.

Tänään yritin tehdä pullaa mustikkatäytteellä. Kissat ovat jauhoissa ja ne eivät edes olleet keittiössä. Pöytä valuu hilloa ja pehmeää taikinaa ja minä istun lattialla ja odotan onnistuuko kokeilu vai ei.

Nämä pullat eivät voita leivontakilpailuja, mutta ne ovat gluteenittomia ja maistuvat kyllä iltateen kanssa.



Gluteenittomat pullat

2½ dl maitoa
1 pussi kuivahiivaa
1½ tl psylliumkuorijauhetta
1 muna
1 dl sokeria
3/4 tl suolaa
2 tl kardemummaa
75 margariinia
6½-7½ dl gluteenitonta jauhoa

Täytteeksi voit käyttää esimerkiksi
mustikoita, hilloa tai kinuskikastiketta

Voitele pullat munalla ja ripottele päälle raesokeria

Lämmitä maito ja sekoita siihen psylliumjauhe. Anna turvota hetken.
Lisää muna, sokeri, suola, kardemumma, margariini sulatettuna ja osa jauhoista sekä kuivahiiva. Vatkaa taikinaa kunnolla.
Lisää loput jauhot ja sekoita taikinaa kunnolla.

Levitä taikina hyvin jauhotetulle leivontatasolle. Taputtele levyksi. Lisää täyte ja kääntele varovaisesti rullaksi.Taikina on pehmeää eli sen rullaaminen ei ole helppoa. Leikkaa paloiksi ja laita (= pudota esimerkiksi lastalla tai lusikalla) palat muffinssivuokiin.

Kohota taikinaa. Voitele pullat ja ripottele raesokeri. Paista 225 astessa noin 10-15 minuuttia.

IN ENGLISH:

Baking gluten free buns or bread is a hassle. You might just as well forget everything you have learned about baking and start a fresh. The dough is a soft blob at the bottom of the bowl and after using for example a spoon to divide it into indivudual buns you can just hope for the best and put your blobs into the oven.

Today I tried to bake blueberry buns. The cats are covered in flour and they are not even in the kitchen. The table is a mess with bits of dough and blueberries all over the place and I am sitting on the floor hoping for the best and as always with gluten free baking expecting the worst.

My buns will never win any competitions but they taste nice with my evening cup of tea.

Gluten free buns

2½ dl milk
1 sachet of dried yeast (my sachet had 11 g of yeast)
1½ tsp psylliumpowder
1 egg
1 dl sugar
3/4 tsp salt
2 tsp crushed cardamom
75 g butter or margarine
6½-7½ dl gluten free flour

For the filling you can use blueberries, jam or even butterscotch sauce.

Warm the milk and add the psyllium. Let the mixture rest for a little while.
 Add an egg, sugar, salt, cardemom, melted margarine and half of the flour as well as the dried yeast. Mix the dough well and then add the rest of the flour and mix again well.

Spread the dough on the table. Remember that the dough is quite soft and sticky so use plenty of flour. Spread the filling and then gently try to fold the dough into a roll. This won't be easy but do your best. Cut the roll into pieces and put them into muffin cups.

Bake in 225 centigrade for 10-15 minutes. Enjoy!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti