7. marraskuuta 2010

ROOMAN VINKKEJÄ / ROMAN TIPS


Vinkkejä itsenäiselle matkailijalle Roomaan.

Rooman kokemukseni ovat vähäiset, mutta matkustan mielellään omatoimimatkoilla ja tässä joitakin vinkkejä Roomaan vaikkapa omatoimisesti matkustaville.

1. Vatikaanin museo

Vatikaanin museoon kannattaa ostaa liput etukäteen netistä.
( http://mv.vatican.va/3_EN/pages/MV_Home.html) Vatikaanin lipunmyynnistä voit valita tarkan kellonajan milloin haluat museoon. Olin Roomassa lokakuussa 2010 ja silloinkin eräänä perjantaina museoon oli todella pitkät jonot heti aamulla. Menimme museoon noin klo 10 ja vasta parin tunnin kuluttua alkoi ihmisiä olla niin paljon, että kulkeminen oli hankalaa.

2. Colosseum, Forum Romanum ja Palatinus

Antiikin Rooman nähtävyyksiin pääsee yhdellä lipulla. Colosseumilla jonot olivat taas tosi pitkät heti aamusta, kun taas Palatinukselta sai liput jonottamatta. Kierros kannattaakin aloittaa Palatinukselta ja mennä Colosseumiin vaikka viimeisenä.

3. Hintataso

Rooma ei ole halpa kaupunki. Ruoka, sisäänpääsymaksut ja ostokset ovat suhteellisen kalliita. Vesipullot ja muuta juotavat ja pienet välipalat ovat kaikkein kalleimpia nähtävyyksien lähistöllä. Juotavat kannattaa ostaa mukaan kaupoista ja syömäänkään ei kannata aina mennä turistirysiin.

4. Jalkaisin näkee enemmän

Etäisyydet eivät ole Rooman ydinkeskustassa mahdottomia. Esimerkiksi Terminin aseman läheisyydestä on sopiva matka kävellä Pantheoniin, Fontana di Treviin, Espanjalaisille portaille, Antiikin Rooman nähtävyyksiin ja jopa Vatikaaniin. Kannattaa varata mukaan hyvä kartta ja seikkailumieltä. Jalkaisin näkee aina enemmän.

Tips for an independent traveller in Rome

I haven’t got a lot of experience of Rome but I like to travel independently and here are some tips I found useful on my trip.

1. The Vatican museum

It’s worth buying tickets on-line in advance.
(http://mv.vatican.va/3_EN/pages/MV_Home.html) Then you can even choose the exact time you want to get into the museum. I visited Rome in October 2010 and even early in the morning the queues to the Vatican museum were really long. We got in at the time we had chosen and the museum really got crowded about two hours after we go in.

2. Colosseum, Roman Forum and Palatine

You can get into the above mentioned sights of the ancient Rome with just one ticket. The queues were again really long at Colosseum even early in the morning while at Palatine there were no queues at all. So I recommend you start your tour from the Palatine and finish it with a visit to the Colosseum.

3. Prices

Rome is not cheap. Food, entrance fees and shopping are relatively expensive. Water, other drinks and snacks are the most expensive near the famous sights. It well worth the effort to buy drinks from shops in advance and to dine in restaurants that are not right next to a tourist location.

4. You will see more on foot

Distances in central Rome are not bad at all. For example from hotels around the Termini station you can easily walk to sights like Pantheon, Fontana di Trevi, the Spanish steps, the ancient Roman sights and even the Vatican. You should, however, have a good map and an adventurous mind. You will see more on foot.






2 kommenttia:

  1. Kävin itsekin Roomassa viime tammikuussa ja Colosseumille oli tosiaan pitkät jonot vaikka ei pahin turistikausi ollutkaan. Kävellen oli helppo liikkua (mekin majoituimme Terminin vieressä) ja useamman päivän voimassa ollut bussi/metrolippu oli myös kätevä silloin kun alkoi kävely jo väsyttää. Roomaan tahtoo kyllä takaisin, ihana kaupunki ja niin helppo myös keliaakikoille :)

    VastaaPoista
  2. Moi Suviih!

    Rooma ja Italia ovat kyllä mainio lomakohde keliaakikolle. Olen ollut Italiassa jo kolme kertaa ja aina olen saanut maukasta ja hyvää gluteenitonta ruokaa, vaikka kielitaitoni rajoittuu siihen, että osaan sanoa italiaksi: Olen keliaakikko. Ei jauhoja.
    Kummasti sitä tulee valittua lomakohteetkin vähän sen mukaan, että matkalla saa syötyäkin. Ja ehdottomasti haluan takaisin Roomaan. Jäi vielä niin paljon näkemättäkin...

    VastaaPoista