22. syyskuuta 2010

MATKALLA MAAILMALLA GLUTEENITTOMASTI osa 1

Aivan liian usein hotelleissa ei ole juuri mitään syötävää aamupalalla keliaakikoille. Murot ovat isossa kulhossa pöydällä ja tuoteselostusta ei näy missään, leipää kyllä löytyy, mutta ei gluteenitonta. Välillä onkin niin, että kalliista aamupalasta voi ottaa vain jugurttia. Näin on käynyt minulle useammankin kerran. Aamupala maksaa helposti jopa 10-15 puntaa tai euroa. Kalliiksi tulee jugurtti!

Yksi vaihtoehto on huoneistohotelli. Yksi Lontoon helmistä on Base2Stay -hotelli (http://www.base2stay.com/) Earl's Courtilla. Hotellissa ei ole aamupalahuonetta, mutta jokaisessa huoneessa on minikeittiö, jossa on vedenkeitin, mikro, jääkaappi ja astioita. Lähellä on useita ruokakauppoja. Erityisesti kannattaa mainita Sainsbury's ja Tesco, joissa kummassakin on laaja gluteenittomien tuotteiden valikoima ja jopa tuoretta gluteenitonta leipää. Keliaakikon kannattaakin valita hotelli, jossa voi itse valmistaa aamupalansa. Leivät mukaan kotoa tai läheisestä kaupasta ja et maksa turhasta.

Toinen vaihtoehto on, että lähetät hotelliin sähköpostia etukäteen. Tämä toimi ainakin hotelli Certaldossa (http://www.hotelcertaldo.it/) ja  Villa Pitianassa (http://www.villapitiana.com/). Molemmat hotellit ovat Toscanassa ja niistä on hyvä yhteys Firenzeen ja Certaldosta myös Sienaan. Sähköpostin avustuksella sain koko loman ajan lämmintä leipää aamupalalla sekä mysliä ja kakkua. Vaivannäkö palkitaan!

GLUTEN FREE TRAVELLING part 1

Quite often the breakfast buffets in hotels don't offer any gluten free options. This has happened to me several times for example in London. I first pay a lot of money for the breakfast and then it includes cereal in a bowl without any list of ingredients, bread or toast but definitely not gluten free options and some yoghurt. And I end up eating the yoghurt. It's an expensive yoghurt!

London offers at least one alternative. I have stayed at hotel Base2Stay (http://www.base2stay.com/) several times. It is in Earl's Court and the hotel has no breakfast whatsoever. Instead they have a mini-kitchenette in the room including a microwave oven, a kettle and cups and plates etc. so that you can make your own breakfast. I usually just take my own bread with me or buy something from the nearby Sainsbury's. They even have fresh gluten free bread. That's easy and you get what you pay for.

Another alternative that has also worked is that you contact the hotel and ask if they have any gluten free options at breakfast. This worked very well in Italy and I can recommend two hotels in Tuscany, hotel Certaldo (http://www.hotelcertaldo.it/) and Villa Pitiana (http://www.villapitiana.com/). They both have good access to Florence by train and from Certaldo there is also a train connection to Siena. I contacted these hotels in advance and had warm gluten free bread, cereal and cakes throughout my holiday. It was well worth the effort!

If you happen to travel to Finland you don't have to worry about these things. The hotels know about gluten free bread etc and there is always gluten free bread available. I especially recommend the Sokos hotel chain as well as the Scandic and Cumulus chains. I'm sure others have gluten free options too but these are the ones I have tried and tested.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti